Yhteystiedot

26.3.2013

Erilaisia trikoopaitoja odottavalle äidille
Kankaita on yllättäen kertynyt kaappiin niin kauhiasti, ettei kaappi meinaa mennä enää kiinni! Kaikki nämä kankaat ovat kirpparilöytöjä ihan muutamalla eurolla. Eipä siis tullut taaskaan paljoa hintaa paidoille! :)

Tämä vihreä-valko raidallinen kangas oli itseasiassa leikelty jo valmiiksi neliön muotoisiksi etu- ja takakappaleiksi. Ajattelin hyödyntää näitä valmiiksi leikottuja paloja ja tehdä siis neliö paidan, jossa liehureunat. Tein huivista viime kesänä mekon tällä samaisella tyylillä. Tästä pääset katsomaan mekkoa ja toteutustapaa.

Tein aluksi ensimmäistä kertaa kuminauharypytyksen etukappaleeseen. Alalangaksi siis kuminauhaa (käsin kieputettuna puolalle) ja sitten suoraompeleella neljä 25cm mittaista suoraa, joiden välit 1cm. Olikin tosi helppoa ja musta tuli vielä tosi kiva yksityiskohta paitaan. Suosittelen siis kokeilemaan!

Seuraavaksi aloin huolittelemaan kappaleiden reunoja ja tajusin, että tässä kankaassa huolitellut reunat (valkoiset langat) näyttävät aivan kamalilta. Siispä muuttamaan suunnitelmia...

Tein sitten sellaisen ratkaisun, että paidasta tuleekin enemmän istuvampi malli ja leikkasin sen vuoksi takakappaleen kahtia ja otin noin 5cm keskeltä pois. Selkään tuli siis sauma, mutta väliäkös sillä. Hihaosien reunat huoliteltu ja olkasaumasta tehty noin 1cm taitos nurjalle, jotta hihan reuna rullautuu nurjalle puolelle eikä huolittelut näin ollen näy. Pääntie taitettu nurjalle ja ommeltu kaksoisneulalla.

Tämä ruskea-valko raidallinen paita on ainoa, jossa käytin kaavoja. Kaavat otin Joka tyypin kaavakirja II:sta, raglanpaita koko M. Kangas ihanaa paksuhkoa joustavaa neulosta. Tällä kaavalla tehtyjä kivoja paitoja on mm. blogissa Ommellinen.

Kangasta ei kuitenkaan ollut ihan riittävästi, joten tein paitaan ohjetta lyhyemmät hihat. Hihansuihin ompelin vielä kaksinkertaiset kaitaleet. Lisäsin myös helmaan kaitaleen, jotta tää mun pömppö ei vetäisi paitaa ylös. Tässäkin pääntie taitettu nurjalle ja ommeltu kaksoisneulalla. Hihojen etukappaleiden saumat jäivät hieman pönöttämään, joten täytyy ehkä tehdä kaavamuutoksia seuraavaan tällä kaavalla tehtyyn paitaan.Tämä paita on leikattu taitteelta, joten saumat siis vain paidan sivuissa (eli kangas taitetaan kahtia ja leikataan keskelle taitteelle pääntie). Leikkasin paidan lepakkopaitamaiseksi.

 
Se tarkoittaa sitä, että paidassa ei ole erikseen hihoja vaan ne ovat yhtä kappaletta etu- ja takakappaleiden kanssa. Paita siis leikataan taitttuna kaarevasti hihansuista helmaan haluttuun muotoon. Ompelin sitten kiireissäni helmakaitaleen paitaan kiinni ennen sovitusta ja paidasta tuli melko iso. En jaksanut enää purkaa kaitaletta pois, joten kavensin paitaa hiha-helma -akselilla helmakaitaleen jo ollessa kiinni. Onpahan käyttöpaita ihan viimeisille viikoillekin asti! ;)
Viimeisenä tein vielä tämän pitkähihaisen lörölepakkopaidan, jonka leikkasin myöskin vaan taitteelta. Hihansuita levensin, jotta saisin niihin pussimaisuutta. Hihansuissa myös kuminauhat. Helma taitettu kaksinkerroin ja ommeltu kaksoisneulalla. Pääntien ajattelin ensin kantata tällä samalla trikoolla, mutta siitä tuli aivan kauhea. Leikkasin koko hökötyksen pois ja huolittelinkin pääntien muotokaitaleella.

Muotokaitale on reunan kanssa saman muotoinen kaitale, joka ommellaan ensin oikeat puolet vastakkain ja taitetaan sitten nurjalle ja tikataan kiinni. Kun kaitale on leveä, sitä kutsutaan alavaraksi. Itseasiassa minä taisin siis ensin leikata alavaran ja ommella sen kiinni ja sitten leikkasin sen pääntien muotoiseksi kaitaleeksi.

Lempparipaita vaihtui näitä ommellessa moneen kertaan, mutta ehkä sitten kuitenkin minusta kivoin tuli tuosta valko-vihreä raidallisesta paidasta. Entä sinusta?
5 kommenttia:

 1. Tosi hienoja. :) Olisinpa itse ollut noin viitseliäs, niin olisi ollut enemmän päälle mahtuvia paitoja. :)

  VastaaPoista
 2. Valkovihreässä on kivat rypytykset edessä, mutta valkoruskea vie niukasti voiton minun mielessäni :)

  Ihania tuotoksia ihanalle masulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pähkäilin myös pitkään näiden kahden paidan välillä!

   Poista
 3. Ihania ja mukavia. Ja voi tuota sinun masua! :)

  VastaaPoista
 4. Kaksi ensimmäistä raitapaitaa ovat ihanan raikkaita. Muutkin toki tosi kivoja.

  VastaaPoista